A gyógyszeres kezelés szempontjai idős korban

  • Utolsó módosítás: 2013-05-31 15:03|
  • Szerző: dr. Nagy Lajos.

Hazánkban a 65 év feletti egyének száma meghaladja a 2 milliót, amely a lakosság több mint 20%–át jelenti. Az összes orvosi beavatkozás és agyógyszerfelhasználás 60%-átezen lakosságcsoport veszi igénybe.

Az idős korral együtt járó élettani és kórélettani változások, szervi betegségek, valamint az orvossal való együttműködés mértéke (compliance), a szociális és anyagi helyzet befolyásolják a gyógyszerek szervezeten belüli sorsát, azok hatékonyságát, mellékhatásait, azaz a terápia eredményességét.

Az öregedés során megváltozik a test összetétele, és lelassul a szervek működése. Csökken a testsúly, az izomtömeg, az össztestvíz, a szérum fehérje koncentráció, a percvolumen, a veseműködés, a máj mikroszómális enzimrendszerének (CYP család) mennyisége és aktivitása. Ezzel szemben növekszik a zsírszövet aránya.

A praktizáló orvosnak ismernie kell a racionális gyógyszeres kezelés követelményeit, gyakorlatát és sajátosságait a 65 év feletti betegek ellátásával kapcsolatban is.

Az idős betegek a panaszaikra, az ismert betegségekre rendszerint sokféle gyógyszert szednek, köztük a vény nélkül beszerezhető, ún. OTC készítményeket. A gyógyszerek alkalmazása gyakran indokolatlan és veszélyes. A másik veszélyhelyzetet az jelenti, hogy a panaszok/tünetek oki diagnózis nélküli gyógyszeres befolyásolása az alapbetegség progresszióját vagy szövődmények kialakulását eredményezheti. Gondoljunk például a kivizsgálatlan idült köhögésre, a szándék nélküli jelentős testsúlycsökkentésre, az újkeletű székelési problémákra vagy a tisztázatlan hátterű mellkasi fájdalomra.
 


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés