Pigmentált anyajegyek

  • Utolsó módosítás: 2013-05-31 20:08|
  • Szerző: dr. Telkes Márta.

Az anyajegyekről napjainkban azért fontos beszélni, mert a malignus átalakulása esetén kialakult melanoma malignum incidenciája az utóbbi évtizedekben növekedett. Ismert, hogy az egyik legrosszabb indulatú daganat, korai áttétképződés miatt. Fontos tehát, hogy a házorvosok időben fedezzék fel és irányítsák pácienseiket bőrgyógyász-onkológushoz.

A jóindulatú anyajegyek kb. 20%-30%-ból alakul ki melanoma malignum, a többi esetben nóvumként jelentkezik. Mikor kell gondolni arra, hogy esetleg malignus átalakulással állunk szemben? Abban az esetben, ha az anyajegy aszimmetrikussá válik (A), a szélei szabálytalanok lesznek (B= border=szél), színe elváltozik, többszínű lesz, kékes-szürke, barna, fekete (C), fél cm-nél nagyobb az átmérője (D), a korábban lapos elváltozás kiemelkedik (E). Ez az úgy nevezett ABCD szabály jó támpont az anyajegyek változásának követésére.Az ép bőrön megjelenő, sötét színű anyajegy gyors növekedése viszketése is támpont lehet.

Az időben felfedezett melanoma 90%-ban gyógyítható.

A melanoma genetikai háttere napjainkban fontos kérdés, ez irányú vizsgálatok folynak, és ennek alapján új biológiai kezelési lehetőségek vannak. Tudnunk kell azonban, hogy olyan terápiás kezelés, amivel előrehaladott állapotban lényeges eredményt tudunk elérni napjainkban nincs, legfontosabb tehát az időben felállított diagnózis.
 


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés