Allergiák - Ételallergia

  • Utolsó módosítás: 2013-06-03 18:06|
  • Szerző: dr. Kalabay László.

Az étel kiváltotta nemkívánatos (adverz) reakciók panaszok, tünetek hátterében számos kórfolyamat húzódik meg. Az esetek száma ugrásszerűen növekszik, ezért háziorvosi gyakorlatban sokszor találkozunk velük. Az étel kiváltotta allergiás reakciók számos tünetet okoznak, melyek csak 10-45%-a bizonyul valódi allergiának.

Az ételallergia IgE-mediált és nem IgE-mediált (sejtes) úton is alakulhat ki. Az orális toleranciát a genetikus hajlam, valamint környezeti tényezők törhetik át. A betegség kimenetelét az immunválasz és a kiváltó allergén tulajdonságai határozzák meg.

A diagnózist nehezíti, hogy az étel-specifikus IgE (szenzitizálódás) kimutatásának nincs feltétlenül klinikai jelentősége. Ezért a diagnózis felállításában különös jelentősége van részletes kórelőzménynek, mely valódi háziorvosi kompetencia.


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés