Csecsemő- és gyermek-gasztroenterológia

  • Utolsó módosítás: 2013-06-03 17:05|
  • Szerző: dr. Nemes Éva.

A gyermek-gasztroenterológia a gyermekkori gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozó önálló tudományág. Szorosan kapcsolódik a gyermekgyógyászathoz és a gasztroenterológiához, de határterületét jelenti többek között az infektológiának és az immunológiának is. A gyomor-bélrendszeri panaszok nagyon gyakoriak gyermekkorban, hiszen kevés az olyan gyermek, aki átmenetileg vagy krónikusan ne panaszkodna pl. hasi fájdalomra, hasmenésre, hányingerre, étvágytalanságra vagy székrekedésre. A helyes diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés azért is fontos számukra, mert a krónikus betegségek és szövődményeik hatással vannak a felnőttkorra és gyakori a más szervrendszert érintő kórképek társulása is. Ennek a kihívásnak megfelelve az utóbbi évtizedekben a gyermek-gasztroenterológia hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az alábbiakban a leggyakoribb gyermek-gasztroenterológiai kórképek tárgyalása előtt a csecsemőtáplálás legfontosabb gyakorlati tudnivalói is ismertetésre kerülnek.


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés