Húgyúti infekciók

  • Utolsó módosítás: 2013-06-03 18:06|
  • Szerző: dr. Vörös Krisztián.

A húgyúti infekciók a leggyakoribb antibiotikum kezelést szükségessé tevő fertőzés az alapellátásban. A nők élete során 50%-ban alakul ki valamely formája, 3-5%-uknál ismétlődik a fertőzés. Incidenciája 11% (fiatal nőkben 3-9%, 65 év felettiekben 20%). Előfordulása az életkorral változik: újszülettekben a fejlődési rendellenességek miatt viszonylag gyakori, gyermekkorban ritka. Fiatal nőkben a szexuális aktivitással párhuzamosan gyakorisága nő, 26. évükre a nők harmadának van orvos által diagnosztizált húgyúti fertőzése. Férfiakban a prosztata hypertrophia miatt 45 éve felett kezd nőni gyakorisága. Idősekben az anatómiai okok (pl. inkontinencia) miatt a második leggyakoribb fertőzés, az összes fertőzés 25%-a.

A húgyúti fertőzések 61%-át az alapellátásban kezeljük, a gyógyszerfelírások 2%-ának és a családorvosi vizitek 2-3%-ának ez a betegség áll a hátterében. Közvetlen költségei az USA-ban elérhetik az 1,6 milliárd dollárt.

A diagnosztikában és a kezelésben is nagy eltérések vannak az egyes orvosok között, az antibiotikum használat sem ideális. Az ellátás útmutatókkal, oktatásokkal egységesíthető, javítható, és a költségek mérsékelhetők anélkül, hogy a hatékonyság csökkenne.


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés