Fekvőbetegek háziorvosi ellátása otthonukban

  • Utolsó módosítás: 2013-05-31 13:01|
  • Szerző: dr. Csalay László.

Pácienseink hosszabb-, vagy rövidebb időre, esetleg véglegesen ágyhoz, vagy legalább is lakásukhoz kötött „fekvőbeteggé” válhatnak. Az ő otthonukban történő gyógykezelése a családorvosok legnehezebb, igen komplex, de egyben talán legszebb feladata.

Szakmailag a diagnosztikus és terápiás döntések jobbára önálló meghozatalának kényszere jelent kihívást a szakkonzíliumok korlátozott elérhetősége miatt. A beteg folyamatos ápolásának és felügyeletének valamint vizsgálatainak megszervezése gyakran igen nehéz logisztikai feladat. Általában azonban a betegek és hozzátartozóik feltétlen bizalmának elnyerése és megtartása, az esetleg inkurábilis beteg lelki vezetése - egészen az utolsó stádiumig - a legnagyobb tehertétel az orvos számára.

Miért kötelességünk a lehető legtöbb beteget saját otthonában kezelnünk? Miért vállaljuk magunkra a lehető legtöbb feladatot és felelősséget? Kizárólag a betegeink irányában érzett elkötelezettségből, hivatástudatból. Kétségtelen, hogy a társadalombiztosításnak is ez az érdeke, - ez a legolcsóbb ellátási forma,- előfordul, hogy a család óhaja is ez, mégis minket kizárólag a beteg érdeke motiválhat. Márpedig, ha a beteg kezelése megoldható a saját otthonában, számára általában ez a legjobb megoldás. Az idős, cerebroscleroticus beteg példájából tudjuk, hogy egy kórházba utalás egyenlő a zavarttá válással, a leszedálással, az infúziók miatt is alkalmazott lekötözéssel, a katéter behelyezésével, ahonnan egyenes út vezet a húgyúti infekciók, a decubitus és a pneumonia felé. A mentálisan ép betegek is igen rosszul viselik személyi integritásuk jelentős csorbulását, idegenekkel szemben kiszolgáltatottá válásukat, „egyeskékké”, vagy „Kovács bácsivá” degradálásukat, a gyakran viszolyogtató higiénés körülményeket, a civilizációnktól idegen viszonyokat, amik a mellékhelységekben fogadják őket, stb. A legszomorúbb dolog mégis az, amikor valaki ismeretlen emberek között, magányosan, szeretettelenül és vigasztalanul, egy idegen és rideg környezetben távozik a földi világból.


A teljes tartalom megtekintéséhez, kérem, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon!
Belépés

hirdetés